четвъртък, 8 юни 2017 г.

Десислава Иванчева: Само референдум ще реши проблема с презастрояването в "Младост"


В началото на юни столичният квартал "Младост" отбеляза с тридневни тържества своя празник. По този повод, както и заради непрекъснатите проблеми с презастрояването в района и споровете между граждански инициативи и собственици на имоти, репортер на Topnovini.bg се свърза с кмета на квартала Десислава Иванчева.


Първите дни на юни са традиционно определени за празници на Младост. Под какъв надслов преминаха тържествата тази година?

- Тази година празникът на Младост се състоя от 1 до 3 юни, включително, в парка в „Младост” 3 пред сградата на районната администрация. По традиция в културно-развлекателната програма на празника се представят децата и учениците от детските градини, училищата и читалищата в Младост. Първият ден на празника – 1 юни, бе в съзвучие с честванията по света и у нас - Международния ден на детето. На този ден на сцената се изявиха над 250 деца от детските градини, които заплениха със своя талант и подготовка всички присъстващи. Децата на Младост се раздадоха като истински артисти, те направиха празника наистина прекрасен. 

Целият парк ехтеше от детски песни, смях, радост, родители и учители се гордееха и радваха заедно с тях, наистина децата ни показаха какво е празнична фиеста. На следващия ден отдадохме почит към Ботев и загиналите за свободата на България. Водещият на програмата обяви с откриването Деня на Ботев, а когато завиха сирените, всички присъстващи отдадоха почит към героите на България. По време на вечерната програма, читалищни състави изпълниха и български патриотични песни в памет на Ботев. На 3-ти юни се състоя и още едно паралелно събитие, освен продължаващия празник на сцената в парка - „Турнир за купата на кмета по стрелба с лък” на стадиона в кв. Горубляне. Турнирът бе и последен старт преди Първи кръг от Световната купа по стрелба с лък, която започна на 6 юни и ще завърши на 11 юни 2017 г. в Анталия.

С какво може да се гордее квартал Младост от началото на Вашия кметски мандат?

- „Младост” може да се гордее с граждански инициативи, сигнали и позиции. Аз се радвам на раздвижването на гражданското общество, което се случва в „Младост”. Именно то е моторът, който ни помага да отстояваме и да се стремим да работим в интерес на гражданите, които са ни гласували доверие. Политиката и начините на обслужване на гражданите в районната администрация бяха променени. Например, работното време на администрацията бе удължено от 8,00 ч. до 18,00 ч., така че да е удобно на хората. Служителите редовно се инструктират да са любезни и да подпомагат ефективно гражданите, да им помагат със съвети относно попълването на документи, да ги улесняват в подаването на документи и да дават изчерпателна, компетентна информация. В случай, че служител е в отпуск, то непременно да има заместващ колега, който да обслужва гражданите. Стремим се при така ограничени ресурси, да предлагаме качествена административна услуга. Аз винаги съм смятала, че ролята на администрацията е да подпомага гражданите и да е в служба на обществото, респективно района. Да не забравяме, че бях издигната за кмет от гласа на жителите на района, които искаха промени – промени в отношението на администрацията, промени в достъпа до информация, повече публичност, повече грижи и усилия, „Младост” да стане по-добро място за живот, работа и отдих, по-добро място за отглеждане на децата ни. И искам да Ви уверя, че моите и усилията на целия екип са насочени именно в тази посока.

Поискали сте от главния архитект на София Здравко Здравков да отмени заповедта си за изменение на плана за регулация, с която са удовлетворени исканията на собствениците на имота, където може да се строи 20-етажен блок. Имате ли отговор от него?

- Трябва да уточним, че в устройствените планове са заложени не един и два 20-етажни блока в „Младост”. Наскоро алармирах, че през миналата година предишният главен архитект на София е разрешил един такъв в „Младост” 3. Той вече е на фаза проект и вече става въпрос не за 20, а за 25 етажа. Вие обаче питате за друг – до бл. 11 в „Младост” 1. За него изпратих искане до гл. архитект на София Здравко Здравков да отмени негова заповед, касаеща 20-етажния строеж. Казусът там е следният. Върху паркинга до бл. 11, според устройствения план, е заложен строеж на 20-етажна сграда. Част от имота е общинска, което прави Столичната община – район „Младост” заинтересовано лице по смисъла на ЗУТ. Т.е. всички съсобственици трябва да изразят съгласие, какво ще е бъдещето на имота. През миналата година е започната процедура за изменение на плана за регулация, която е първата стъпка към реализиране на строежа. Предишният кмет на „Младост”, на 21 юли 2016 г., е изразила положително становище за тази процедура, след което Експертен съвет е препоръчал на арх. Здравков да одобри промяната на плана за регулация. След встъпването ми в длъжност, на 20 февруари т.г., аз изпратих отрицателно становище, като посочих, че процедурата е нецелесъобразна. Въпреки това на 1 март тази година арх. Здравков издава заповед за промяна на регулационния план. В заповедта е посочено, че се взема под внимание положителното становище на предишния кмет на „Младост” и не се споменава нищо за отрицателното, изразено от мен, което следва да отмени по-старото. Не се взима под внимание и жалба, подписана от няколкостотин човека от бл. 11, бл. 2А и бл. 1, които се обявяват категорично против строителната процедура. Жалба, постъпила при арх. Здравков преди неговата заповед и по този начин са засегнати правата на гражданите и е нарушен чл. 6 ал. 3 и ал. 4 от АПК. Надявам се, че става въпрос за недоглеждане и главният архитект на София ще отмени своята заповед, като по този начин спази разпоредбите на АПК и ЗУТ.

Поредица от протести имаше в Младост с настояване да спре застрояването в квартала. Справедливи ли са исканията им, особено след като има разрешителни за строежи, издадени преди Вашия мандат и какво е най-адекватното решение по казуса с презастрояването?

- Да, тук е поле на постоянни протести, хората просто искат по-добри условия за живот, което означава, като си отворят прозорците да имат въздух и нормално отстояние от блок до блок, да има как да се придвижват, без да чакат с часове в задръствания по главните артерии на района, да има децата им къде да играят. Казвам го, защото провеждам много срещи, разговори с граждани, постоянно съм сред хората, получавам сигнали, чувам тяхното недоволство. На кого би му било приятно да живее в такава среда?

Предприемаме действия и по обезвъзмездяване на собственици с алтернативни имоти, с цел да се запазят терени с обществена значимост, а на собствениците да предложим реципрочни по пазарна стойност такива, така че да спазим и техните права. За съжаление, се натъкваме на много регистрирани случаи на измами с общинска собственост и съмнения за такива. Широко известен стана случаят с метростанция „Младост 3”, който доби печална известност. Ето защо сме сезирали Прокуратурата и поискахме и от кмета г-жа Фандъкова и земеделският министър Порожанов да създадем съвместно спешни оперативни групи, които да разследват съществуващи измами с общинска собственост и предотвратят бъдещи измами такива, както и от г-жа Фандъкова да се възползва от правомощията си и да обяви мораториум за спиране на строежите, докато не се проверят всички съмнителни случаи. 

Опасността от бездействие е много голяма, не дай Боже да се окажем и с „частно Цариградско шосе”, ако продължаваме така, всъщност имаме съмнения, че се сблъскваме с подобен казус, който проверяваме, доколкото това е възможно, защото документите за него не са налични в районната администрация. Обърнахме се към всички възможни институции, имащи отношение и компетентност по казусите, защото ние, като районна администрация, не разполагаме с ресурси за справяне с проблема, докато, ако се обединим, можем по-бързо и по-адекватно да реагираме. Именно това е най-адекватното към момента за справяне с презастрояването и спирането на имотните измами в Младост – мораториум за спиране на строителството, и разследване на случаите с документни измами, за да не се окаже още някаква държавна или общинска институция в частни ръце наесен. 

Тук искам да обърна специално внимание на думата: презастрояване. Това е дисбалансът, които се получава в Младост, от една страна имаме парцели, които са свободни и има нужда, могат и трябва да се застояват, за да се развиваме като район и да предлагаме на населението адекватни комунални, административни и всякакви услуги, от които се нуждае, а от друга се получава така, че инвестиционните намерения са в повечето случай в междублоковите пространства, градинки  или в райони с гъста концентрация на постройки, което не е според сега действащия ПУП и има нужда от изменения и корекции. Тези разминавания предизвикват с право недоволството на гражданите. Ние сме за балансирана политика в застрояването и елиминиране на дисбаланса или презастрояването. 

Проблемите с частните имоти в Младост продължават от доста време. Последният пример е от преди няколко дни с поредния "взривоопасен" имот, който се намира между блоковете 256В и 254. Има ли начин да се реши този въпрос кардинално?

- Кардиналното решение е да се случи референдумът, срещу презастрояването, за който се борим и за който заведохме дело, след като Столичният общински съвет не спази редица процедури и отказа да се проведе. Гражданите трябва да кажат искат ли да се застрояват зелените терени и да изникват блокове на местата на детските площадки. Отделно трябва да се стигне до промени в ЗУТ, които да доведат до защита и на общественият интерес, не само на инвеститорския.

Topnovini.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар